Τρόποι απόσταξης τσίπορου - ούζου - ρακί

Κόβουμε τα σταφύλια απ΄το αμπέλι.

 

Ξεχωρίζουμε το τσαμπί από την ρώγα (για κρασί πρεσάρουμε τις ρώγες).

 

Τα  τοποθετούμε σε δεξαμενές ή βαρέλια σκεπασμένα για να ζυμωθούν . Τα λευκά όχι κάτω από 18  και όχι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, αντίθετα τα μαύρα όχι κάτω από 18 και όχι πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου περιβάλλοντος Αν τα σταφύλια είναι υψηλόβαθμα συμπληρώνουμε λίγο νερό στα βαρέλια για γρηγορότερη ζύμωση.. Ελέγχουμε καθημερινά και ανακατεύουμε   τα πάνω κάτω. Μετά 10 μέρες μετράμε (με ζαχαρώμετρο ) τα ζάχαρα  να έχουν μηδενίσει τελείως αλλιώς τα αφήνουμε όσο χρειαστεί. Αφού μηδενίσουν τα βάζουμε στο καζάνι να τα βράσουμε για τσίπουρο – ρακί.

 

Διαδικασία βρασίματος, για  τσίπουρο.

Γεμίζουμε το ψυγείο του άμβυκα νερό  από  το κάτω μέρος την είσοδο του νερού. Αφού βγάλει νερό από την πάνω έξοδο κλείνουμε την είσοδο  και είμαστε σε αναμονή.

Γεμίζουμε το καζάνι με τα στέμφυλα  προσέχοντας  να μην είναι  στεγνά. Σε αυτή την περίπτωση τα αραιώνουμε με νερό Τοποθετούμε το καπάκι (καμπάνα) και το τόξο που συνδέει το καζάνι με το ψυγείο. Ανάβουμε δυνατή φωτιά  περιμένοντας να πέσουν οι πρώτες σταγόνες από το ψυγείο. Σε αυτό το σημείο χαμηλώνουμε τη φωτιά για να κρατήσουμε σταθερή την θερμοκρασία που δείχνει εκείνη την στιγμή το θερμόμετρο του καπακιού. Το θερμόμετρο του ψυγείο πρέπει να παραμείνει στους 40-50 βαθμούς. Αυτό το επιτυγχάνουμε ανοίγοντας την είσοδο του νερού τόσο όσο χρειάζεται Στους πειραματικούς αποστακτήρες προσέχουμε με το χέρι μας να είναι κρύο τα 2/3 και κάτω  του  εξωτερικού μέρος του ψυγείου Ανάλογα με την χωρητικότητα του άμβυκα πετάμε το 3% της αρχής του αποστάγματος. Σταματάμε τον βρασμό όταν εκείνο που βγαίνει από το ψυγείο  είναι 16 γράδα ,όσο αφορά την πρωτόβραση, ενώ στην διπλόβραση αφού κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία το σταματάμε στα 20 γράδα κατά προτίμηση. Το τσίπουρο με γλυκάνισο αν είναι διπλής απόσταξης , ο γλυκάνισος μπαίνει στην δεύτερη βράση .

 

Διαδικασία βρασίματος ρακί .

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όπως το τσίπουρο μόνο που το γραδομέτρημα για να σταματήσει ο βρασμός  γίνεται στο σύνολο που βγήκε από το καζάνι (σούμα) 18 γράδα κατά προτίμηση .

 

Διαφορές  ρακί- τσίπουρου (με γλυκάνισο ή χωρίς)

Το τσίπουρο για να το κατεβάσουμε στα γράδα που θέλουμε συμπληρώνουμε καθαρό νερό πηγής ή νερό  χωρίς   χλώριο.

Η ρακί είναι ήδη αραιωμένη στα γράδα της από το ίδιο το απόσταγμα της και χωρίς γλυκάνισο.